SOSYAL KÜLTÜREL HAYAT

01.11.2016 593

MAHALLİ AYRILIKLAR

Reyhanlı halkının çoğunluğunu Araplar, Türkler, Kürtler ve Çerkezler teşkil eder. Bu yüzden kültürel bir zenginlik vardır. Günümüzde Çerkezler dışından diğer halkların gelenek ve göreneklerini birleştirerek bir üst kültür oluşmuştur.

HALKIN GİYİMİ

Reyhanlı halkı giyime çok önem verir. İlk bakışta yabancıların dikkatini çeken terzilerin çoğunluğu halkın giyime düşkünlüğünü gösterir. Halkın giyimi medeni ve muntazamdır.

EĞİTİM

Reyhanlı halkı eğitime uzun yıllardır önem vermiştir. Cumhuriyet öncesi çevrede okuma yazma bilenleri sayısı pek azdı. Ağır tempolarla ilerleyen kültür hareketleri Reyhanlı çevresinde 1910 yılında müspet bir istikamete yönelmiştir. Bu tarihte bayır mahallesinde iki odalı bir ev içerisinde HOCA mektebi açılmıştır. İşgal döneminde Fransızlar tarafından iki tane okul açılmıştır. Biri kızlar için diğeri de erkeler için 1924 yılında da şimdiki Oğuzhan İlköğretim okulu yerine Merkez İlkokulu açılmış.

1946 yılında Oğuzhan İlkokulu, 1952 yılında Ortaokul ve 1960 yılında 27 Mayıs İlkokulu, 1966 Reyhanlı lisesi derken eğitim durumundan ilerlemeye başlamıştır. Bugün ilçemizde bir Meslek Yüksek Okulu, Lise, Kız Melek Lisesi, Ticaret Lisesi,Endüstri Meslek Lisesi, Sağlık Meslek Lisesi, Anadolu Lisesi, Anadolu Öğretmen Lisesi, İmam Hatip Lisesi bulunmaktadır. İlköğretim okulu sayısı 11’dir. Köylerde ise 31 ilkokul, 1 ilköğretim okulu vardır.

Reyhanlı Lisesi (1966)

KÜTÜPHANE

İlçe Merkezinde kültür Bakanlığına bağlı, statsü Müdürlük olan bir Halk Kütüphanesi çalışmaktadır. Geçen yılki okuyucu sayısı 16.000’den fazladır.

SAĞLIK

50 yataklı bir devlet hastanesi ihtiyacı karşılamıyor. Hastanenin bazı branşlarda yeterli sayıda doktor bulunmamaktadır. 3 tane sağlık ocağı, birkaç özel poliklinik vardır.

KIZ İSTEME  VE DÜĞÜN GELENEKLERİ

Kız isteyen taraf ailenin veya akrabaların ileri gelenini kız tarafının evine gönderir. Orada mesele konuşulur. Kız ailesi tarafından gün istenir. Ondan sonra nişan için tekrar gün ve söz alınır. Merasim nişanında şerbet içilir. Erkek tarafı kıza birçok hediyeler takarlar. İki tarafın hazırlıkları tamamlanmasından sonra düğüne başlanır. Düğüne akrabalara, komşulara, tanıdıklara davetiye gönderilir. Düğünler iki gün  veya bir gün sürer. Düğünlerde kadınlı erkekli halay alayı yapılır. Bazen salonlarda saz orkestraları ile düğünde yapılır.

Kına gecesi hem kıza hem de damada kına yapılır. Davetlilere yemek verilir; onlarda yeni kurulan aileye para ev eşyası şeklinde yadımda bulunurlar.

Gelinin çıkarılacağı gün akrabalar gezdirilir. Gelin konvoyu oluşturularak Yenişehir Gölü etrafında tur atılır.

MÜZİK

Yöreye has müzik enstrüman olarak “ZAMIR” genellikle köylerde kullanılmakta iken, zamanla terkedilmiştir. Leylek veya kartalın kanat kemiğinden ya da kamıştan yapılır. Nefesli olan bu çalgı aleti ülkemizin diğer yörelerindeki benzerine “çifte argun” denir.

HALK OYUNLARI

Sevinç Halayı, Şerci, Yağlı Kenar, Halebi, Küllük yöreye ait oyunlardır. Bunlar düğün-nişan-sünnet halaylarında davul zurna ile icra edilir.halaylarda kadın ve erkek bir arada oynar.

   

EL SANATLARI

El sanatlarından meslek olarak alabilenler; sipariş ile özel ayakkabı imalatı, at arabaları ve atlar için koşum takımları, kalaycılık, kilim imalatı.

Evlerde, her gelinlik çağa gelen genç kızın, boş zamanlarında işlediği ince tığ ve dantel ile boncuk işleri yörede yaygındır.

SPOR

Reyhanlı’da göller, yıllardan beri yüzme için yararlı olmuştur. Türkiye çapında derece kazanan sporcuları çoktur.

Futbol ise 50 yıldan daha geriye uzanan tarihe sahiptir. Reyhanlı Gençlik adıya amatör ligde top koşturan takım, çeşitli derece ve şampiyonluklar kazanmıştır, daha sonra Reyhanlıspor adıyla 3. profesyonel Futbol Liginde oynamıştır. 3. ligde şampiyon olarak Türkiye 2. Liginde oynamıştır. İlgisizlik yüzünden halen Amatör Kümede oynayan takımın adı; Reyhanlı Belediyespor’dur.

Atletizmde de uzun mesafe koşularında Reyhanlılı sporcuların dereceleri bulunmaktadır. Reyhanlı’da bir stadyum ile bir kapalı spor salonu bulunmaktadır. Özel sektöre ait 2 halı saha bulunmaktadır.